Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2017

Прокурорами перевірено дотримання прав в’язнів на отримання належної медичної допомоги в місцях несвободи

Прокуратурою Львівської області перевірено стан дотримання прав засуджених на належне медичне обслуговування.

У ході перевірок в діяльності медичних частин установ виконання покарань області та міжобласної багатопрофільної лікарні для засуджених при Львівській УВП №19 виявлено низку порушень вимог законодавства.

Так, штати медичних частин Личаківської ВК № 30, Сокальської ВК № 47, Дрогобицької ВК № 40 та міжобласної багатопрофільної лікарні для засуджених при Львівській УВП №19 недоукомплектовані. Вакантними залишаються посади лікарів – рентгенолога, фтизіатра, провізора, анестезіолога, отоларинголога, гінеколога, терапевта, що призводить до неналежної фахової та своєчасної медичної допомоги ув’язненим.

До прикладу, в Личаківській ВК №30, у зв’язку з відсутністю лікаря-психіатра, засуджені, які потребують психіатричної допомоги, позбавлені такої можливості. У зазначеній установі відбуває покарання засуджений, якому через відповідне захворювання встановлено ІІ групу інвалідності терміном на 2 роки. Водночас, в умовах зазначеної виправної установи йому не забезпечено надання необхідної психіатричної допомоги. Лише після втручання прокуратури області засуджений одержав консультацію лікаря-психіатра і буде переведений до іншої спеціалізованої виправної установи Міністерства юстиції України, де йому буде надаватись адекватна психіатрична допомога.

Не в повній мірі отримують медичну допомогу в’язні, хворі на ВІЛ / СНІД. Так, встановлено, що в ряді випадків упродовж тривалого часу засудженим не проводилися необхідні обстеження з виявлення у них ВІЛ-інфекції, що може призвести до несвоєчасного лікування таких хворих.

У переважній більшості виправних установ прокурорами виявлено ліки без сертифікатів виробника, з простроченим терміном придатності, або які є забороненими для реалізації, зберігання та застосування.

Поруч з цим, виявлено факти неналежного виконання лікарями міжобласної багатопрофільної лікарні для засуджених при Львівській УВП №19 своїх службових обов’язків, що спричинило до смерті хворих в’язнів.

Вказане стало підставою для реєстрації 2 кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.140 КК України (неналежне виконання професійних обовязків медичним працівником).

Загалом, за результатами проведених перевірок органами прокуратури Львівської області внесено 7 вказівок, 2 з яких керівництву Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, які перебувають на розгляді.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 2206