Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.07.2021

Інформація про стан законності у Львівській області упродовж першого півріччя 2021 року

ІНФОРМАЦІЯ
про результати діяльності органів Львівської обласної прокуратури
(в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру») 
 
Упродовж першого півріччя 2021 року органами обласної прокуратури реалізовано комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективне виконання передбачених законом функцій та завдань, вирішення проблемних для регіону питань.
З метою консолідації та поєднання зусиль, підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності та корупції в області у квітні проведено координаційну нараду керівників правоохоронних відомств регіону.
Завдяки вжитим обласною прокуратурою управлінським, організаційним та координаційним заходам, правоохоронними органами області підвищено ефективність захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.
Так, у минулому році в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 17 417 кримінальних правопорушень, що на 7,6% менше ніж за аналогічний період минулого року (18 848).
Рівень злочинності на 10 тисяч населення упродовж I півріччя 2021 року становив 38,2, що менше ніж в середньому по Україні – 45,7.
Менше вчинено тяжких кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, у тому числі умисних вбивств, проти власності, громадської безпеки, безпеки виробництва, громадського порядку та моральності.
Активізовано роботу правоохоронців по виявленню злочинів у сферах незаконного обігу наркотичних засобів, бюджетних відносин, корупційних правопорушень.
Головним пріоритетом органів обласної прокуратури було та залишається додержання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, громадян, захист особи, суспільства та держави від протиправних посягань.
Упродовж вказаного періоду прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у 110 103 кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими та дізнавачами територіальних органів поліції, з них закінчено – 15 647, у тому числі закрито – 12 261 та скеровано до суду – 3 230.
У розслідуваних органами поліції кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму 70,2 млн грн. Відшкодовано в ході досудового розслідування збитків на суму – 10,4 млн грн (у I півріччі 2020 року – 10,1 млн грн). Накладено арешт на майно на суму – 37,6 млн грн. Заявлено позови на суму – 37,6 млн грн.
Одним із актуальних питань в області залишається протидія кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища, у зв’язку з чим обласною прокуратурою в поточному році вживались додаткові організаційно-практичні заходи з метою покращення стану законності на даному напрямі.
Впродовж поточного року слідчими підрозділами територіальних органів поліції області розслідувалось 387 кримінальних проваджень даної категорії, з яких 51 – з обвинувальними актами скеровано до суду для розгляду по суті (за аналогічний  період минулого року – 37).
Активізовано протидію кримінальним правопорушенням на пріоритетних напрямах.
Так, упродовж цього року до суду скеровано 93 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях про злочини у бюджетній системі, 107 – про корупційні правопорушення, 24 – у сфері земельних правовідносин, 13 – у  сфері охорони та використання надр.
За закінченими кримінальними провадженнями рівень розкриття  становить 57,1% і є вищим ніж по Україні – 48,4%.
Активізовано протидію злочинам, вчиненим організованими групами і злочинними організаціями.
За результатами вжитих організаційно-практичних заходів підрозділами поліції в області скеровано до суду 21 обвинувальний акт щодо 98 членів організованих угруповань, з яких 2 кримінальні провадження – щодо  незаконної порубки лісу з корупційними зв’язками, 1 кримінальне провадження – з ознаками корупції за фактами систематичного отримання службовими особами неправомірної вигоди та заволодіння бюджетними коштами органу місцевого самоврядування, 2 кримінальні провадження пов’язані з незаконним заволодінням майном потерпілих шляхом вчинення крадіжок, вимагання та викрадення людей, 9 кримінальних проваджень – у сфері незаконного обігу наркотичних речовин, 1 кримінальне провадження – щодо втягнення осіб у зайняття проституцією, 2 – пов’язані з незаконним заволодінням майном потерпілих шляхом шахрайства, одне з яких у сфері економіки, 1 – у сфері незаконного виготовлення підакцизних товарів та незаконного використання торгівельного знака та 1 – у сфері розтрати бюджетних коштів з корупційними зв’язками на суму 3,2 млн грн.
За процесуального керівництва обласної прокуратури, слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області проводилось досудове розслідування у                     138 кримінальних провадженнях, до суду для розгляду по суті скеровано              27 кримінальних проваджень, в тому числі 7 – за ст. ст. 212, 212-1 КК України. У закінчених кримінальних провадженнях до бюджету відшкодовано 21,2 млн грн та заявлено цивільних позовів на суму 3,2 млн грн.
Працівниками прокуратури забезпечено реалізацію повноважень прокурора у 162 кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчим відділом Управління Служби безпеки України в області. З вказаної категорії кримінальних проваджень 26 скеровано до суду з обвинувальними актами.
Зокрема, скеровано до суду 6 обвинувальних актів стосовно 9 осіб за          ст. 305 КК України (контрабанда наркотичних засобів), а також 2 – за             ст. 258-3 КК України (участь у терористичній організації).
Прокурорами обласної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у 489 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводиться слідчими територіального управління ДБР, розташованого у              м. Львові.
До суду з обвинувальними актами направлено 36 кримінальних проваджень відносно 60 осіб.
З числа скерованих до суду обвинувальних актів – 21 на пріоритетному напрямі діяльності щодо протидії корупційним кримінальним правопорушенням стосовно 25 осіб.
Судами області за участю прокурорів розглянуто 2459 кримінальних проваджень та справ у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки у 1440 кримінальних провадженнях.
Забезпечено належне реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях та справах. Так, прокурорами подано 148 апеляційних скарг у зв’язку з допущеними у ході розгляду кримінальних проваджень істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону та неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність.
Завдяки позиції прокурорів апеляційним судом скасовано та змінено незаконні рішення місцевих судів стосовно 117 осіб. За наслідками розгляду апеляційних скарг, поданих обласною прокуратурою, скасовано 17 судових рішень у зв’язку із безпідставним звільненням осіб від покарання з випробуванням з ухваленням нових вироків.
Обласною прокуратурою опрацьовано 114 запитів про міжнародне співробітництво у кримінальних провадженнях. До іноземних компетентних установ скеровано 4 запити правоохоронних органів області про міжнародну правову допомогу.
Вжито низку організаційно-практичних заходів для здійснення ефективного нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, інших місцях несвободи та забезпечено принципове реагування на виявлені порушення прав останніх.
Так, за втручання прокурорів поновлено права 25 в’язнів, з яких 3 – звільнено з дисциплінарних ізоляторів установ виконання покарань, 1 – звільнено з приміщення камерного типу установи виконання покарань, 1 – звільнено з карцеру установи виконання покарань; стосовно 20 осіб скасовано рішення про застосування заходів стягнення та відмову у застосуванні заохочувальних пільг; розпочато 6 кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 365,    ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 126, ч. 1 ст. 172, ч. 1 ст. 367 КК України, досудове розслідування у яких триває.
Загалом, прокурорами за результатами проведення регулярних перевірок з питань додержання законодавства у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 187 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 128 службових осіб органів національної поліції, державної кримінально-виконавчої, міграційної та прикордонної служб.
Протягом цього року органами обласної прокуратури вживались заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави в суді.
Так, подано до суду 187 позовних заяв на загальну суму 1 млрд 115,5 млн грн. Судами задоволені 123 позови на суму 385,1 млн грн. В ході судового розгляду добровільно відшкодовано коштів та повернуто майна на загальну суму 64,5 млн грн. За закритими справами попереджено вибуття майна та коштів на суму 3,2 млн грн.
Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму             138,2  млн грн.
За позовами прокурора судами повернуто та попереджено незаконне вибуття земель загальною площею 136 га. В порядку представницької діяльності розпочато 79 кримінальних проваджень.
За результатами представницької діяльності у сфері охорони дитинства до суду пред’явлено 17 позовів на загальну суму понад 2,9 млн грн. Судами задоволено 7 позовів на суму 349 тис. грн.
Органами обласної прокуратури розглянуто майже 4 тисячі звернень, понад 2 тисячі звернень вирішено по суті, з яких 1,4 тис. (це 68 %) стосувались питань досудового розслідування.
У 23 випадках прийнято рішення про задоволення вимог заявників.
Прокурорами на особистому прийомі, з урахуванням карантинних обмежень, прийнято 28 громадян, з них 5 керівниками прокуратури, з яких 4 особисто керівником обласної прокуратури.
Відповідно до положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 187 інформаційних запитів, 18 скеровано за належністю іншим розпорядникам інформації.
Реалізовуючи принцип гласності, працівники органів обласної прокуратури активно інформували громадськість про результати своєї діяльності, які реально вплинули на стан законності та правопорядку в регіоні.
Так, підготовлено 3162 інформаційні повідомлення з усіх напрямів прокурорської діяльності для висвітлення їх у регіональних й центральних засобах масової інформації.
 

кількість переглядів: 398