Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2023

Інформація про результати діяльності органів Львівської обласної прокуратури за 12 місяців 2022 року

ІНФОРМАЦІЯ
про результати діяльності органів Львівської обласної прокуратури
(в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру»)
На виконання положень Законів України «Про прокуратуру» та «Про правовий режим воєнного стану» інформую про результати діяльності органів Львівської обласної прокуратури, шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.
Так, упродовж 12 місяців 2022 року органами обласної прокуратури реалізовано комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективне виконання передбачених законом функцій та завдань, вирішення проблемних для регіону питань.
З 24 лютого 2022 року основні зусилля правоохоронних органів регіону також зосереджено на забезпеченні фіксації злочинів, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України, ефективності організації їх досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про такі кримінальні правопорушення, вжитті дієвих заходів щодо вирішення проблемних питань при здійсненні цієї діяльності задля досягнення реальних результатів, притягненні до кримінальної відповідальності усіх винних у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, виконанні завдань кримінального провадження.
З метою консолідації та поєднання зусиль, підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності та корупції, у тому числі в умовах воєнного стану, проведено координаційну нараду керівників правоохоронних відомств регіону.
Внаслідок реалізації координаційних заходів у поточному році спостерігається тенденція щодо зниження рівня злочинності. Позитивною є динаміка до зменшення кількості тяжких кримінальних правопорушень проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту.
В результаті належної роботи правоохоронних органів у регіоні забезпечено розкриття усіх умисних вбивств.
Однак, у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України, значно збільшилася кількість зареєстрованих злочинів проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.
Зросла кількість зареєстрованих особливо тяжких злочинів, а також кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності особи. Основною причиною росту вказаних категорій кримінальних правопорушень є переміщення на територію області значної кількості осіб із зон активних бойових дій.
Із 24 лютого 2022 року органами Національної поліції області розслідувалося 1 116 кримінальних проваджень про воєнні та інші злочини, пов’язані із збройною агресією Російської Федерації проти України.
Зокрема, зусилля правоохоронних органів були спрямовані на протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із ухиленням від призову на військову службу. Упродовж 12 місяців 2022 року скеровано до суду 39 обвинувальних актів про вчинення кримінальних правопорушень вказаної категорії.
Зважаючи на прикордонне розташування регіону, прокурорами приділялася увага фактам незаконного підроблення та використання документів, що надають право на безперешкодний перетин державного кордону військовозобов’язаним громадянам. Загалом правоохоронцями розпочато 1025 кримінальних проваджень цієї категорії та за результатами досудового розслідування до суду скеровано 506 обвинувальних актів.
Розпочато 110 кримінальних проваджень за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України та до суду скеровано 34 обвинувальні акти, з яких – 1 кримінальне провадження стосовно 4 осіб, що діяли в складі організованої групи.
У 14 кримінальних провадженнях даної категорії, де особам повідомлено про підозру, з них – 1 кримінальне провадження стосовно 3 осіб, які діяли в складі організованої групи, триває досудове розслідування.
Публічності в умовах правового режиму воєнного стану набувають факти незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.
З моменту введення воєнного стану правоохоронними органами області розпочато 51 кримінальне провадження, пов’язане з неправомірним розпорядженням товарами (предметами) гуманітарної допомоги (за ст. 2012 КК України – 39), з них 48 – органами Національної поліції області, 3 – Державного бюро розслідувань.
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури регіональним органом безпеки розслідувалось 838 кримінальних проваджень, з яких 93 пов’язаних із військовою агресією Російської Федерації проти України, в тому числі злочинів проти основ національної безпеки, до суду скеровано 57 обвинувальних актів.
Правоохоронними органами регіону забезпечується цілеспрямована робота щодо передачі на потреби Збройних Сил України та інших військових формувань майна і грошових коштів, вилучених під час досудового розслідування кримінальних проваджень.
Так, упродовж 12 місяців 2022 року набрали законної сили ухвали про передачу у користування Збройних Сил України 78 транспортних засобів та 1 залізничного вагону, вилучених у ході досудового розслідування кримінальних проваджень. Також передано 4,7 тис. літрів дизельного палива та забезпечено перерахування коштів, у тому числі застави, в сумі близько 6,5 млн грн. Окрім цього, передано понад 326 тис. пачок тютюнових виробів, вартістю більше 20,4 млн грн, які були визнані речовими доказами у кримінальних провадженнях.
В полі зору органів правопорядку також були інші пріоритетні напрями діяльності. Зокрема, до суду скеровано 99 обвинувальних актів про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, 42 –у земельній та 259 – про вчинення кримінальних корупційних правопорушень.
Загалом упродовж 2022 року прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у 80 тис. кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими та дізнавачами територіальних органів поліції, з яких закінчено 22 тис., до суду скеровано понад 5 тис. обвинувальних актів.
У розслідуваних кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму понад 209,9 млн грн, відшкодовано понад 104,4 млн грн, пред’явлено позови на 64,3 млн грн, накладено арешт на майно на суму 167,6 млн грн.
Активізовано протидію злочинам, вчиненим організованими групами і злочинними організаціями. За результатами вжитих організаційно-практичних заходів підрозділами поліції в області скеровано до суду 23 обвинувальні акти щодо 86 членів організованих угруповань.
Забезпечено процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розслідуваних Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Львові. Зокрема, в суд для розгляду по суті скеровано 52 обвинувальних акти, з яких 4 кримінальні правопорушення щодо службових осіб митної служби, 13 – щодо працівників Національної поліції, 8 – щодо працівників пенітенціарної служби, 9 – у сфері лісових ресурсів.
У вказаних кримінальних провадженнях установлено збитки на суму 4,6 млн грн, добровільно відшкодовано 1,1 млн грн, а також з метою забезпечення відшкодування завданих збитків на майно підозрюваних накладено арешт на суму понад 13,6 млн грн та заявлено позови на суму 1,6 млн грн.
Судами області за участю прокурорів розглянуто 4 314 кримінальних проваджень та справ у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки у 2 931 кримінальному провадженні.
Забезпечено належне реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях та справах – подано 248 апеляційних скарг у зв’язку з допущеними у ході розгляду кримінальних проваджень істотними порушеннями вимог кримінального процесуального законодавства та неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність.
Завдяки принциповій позиції прокурорів апеляційним судом скасовано та змінено незаконні рішення місцевих судів стосовно 236 осіб, у тому числі з одночасним ухваленням 51 нового вироку, а також скасовано 21 судове рішення, ухвалене з реабілітуючих підстав, стосовно 27 осіб.
Вжито низку організаційно-практичних заходів для здійснення ефективного нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, інших місцях несвободи та забезпечено принципове реагування на виявлені порушення прав останніх.
Так, за втручання прокурорів поновлено права 32 в’язнів, з яких 9 – звільнено з приміщень, призначених для відбування дисциплінарних стягнень, установ виконання покарань, розпочато 11 кримінальних проваджень у вказаній сфері.
Загалом, прокурорами за результатами проведення регулярних перевірок з питань додержання законодавства у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 306 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 202 службові особи піднаглядних органів та установ.
У сфері захисту прав і свобод дітей до суду скеровано 57 обвинувальних актів стосовно неповнолітніх, 101 обвинувальний акт у кримінальних провадженнях, де потерпілими були неповнолітні, 17 – у сфері охорони дитинства.
Впродовж 12 місяців 2022 року органами обласної прокуратури вживалися заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави в суді.
Так, подано до суду позовних заяв на суму 4,6 млрд грн. Судами задоволено 186 позовів на суму 5,6 млрд грн. Вжитими заходами попереджено вибуття із державної власності майна та коштів на суму 15,1 млн грн. В ході судового розгляду добровільно відшкодовано коштів та повернуто майна на суму 471,7 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 2 млрд 31 млн грн.
Заходами прокурорського реагування досягнуто позитивних результатів у сфері земельних правовідносин. До суду подано 128 позовних заяв на загальну суму 4,1 млрд грн, повернуто до державної та комунальної власності 632 га земель. Судами задоволено 63 позови на суму 5 млрд грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 1 млрд 968 млн грн, а також: добровільно усунуто порушень відповідачами на суму 469 млн грн.
З питань державної та комунальної власності упродовж 2022 року подано до суду 43 позовні заяви на загальну суму 179,6 млн грн. Судами задоволено 36 позовів на суму 64,7 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 51,3 млн грн.
У бюджетній сфері подано до суду 101 позовну заяву на суму 32,5 млн грн. Судами задоволено 64 позови на суму 6,2 млн грн та забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 5 млн 681 тис. грн.
Одним з пріоритетних напрямів є вжиття координаційних та наглядових заходів щодо протидії та забезпечення ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів, а також судового захисту інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Упродовж 2022 року правоохоронними органами розпочато 311 кримінальних проваджень проти довкілля. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 119 обвинувальних актів.
Також у поточному році судами у даній сфері відкрито 49 проваджень за позовами прокурорів на загальну суму 25 млн 302 тис. грн.
Судовими рішеннями підтверджено позовні вимоги за 32 позовами на суму 17,3 млн грн.
Прокурорами обласної прокуратури забезпечено участь у розгляді судами 165 справ за результатами складених, уповноваженими особами Національної поліції України та Національного агентства з питань запобігання корупції протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами судових розглядів до відповідальності із накладенням адміністративного стягнення у виді штрафу в сумі 210 тис. грн за вчинені правопорушення притягнуто винних осіб.
Обласною прокуратурою опрацьовано 103 запити про міжнародне співробітництво у кримінальних провадженнях. До іноземних компетентних установ скеровано 15 запитів правоохоронних органів області про міжнародну правову допомогу.
Органами обласної прокуратури розглянуто 5,8 тис. звернень, з яких понад 2,7 тис. вирішено по суті.
Відповідно до положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 101 інформаційний запит.
Реалізовуючи принцип гласності, працівники органів обласної прокуратури активно інформували громадськість про результати своєї діяльності, які реально вплинули на стан законності та правопорядку в регіоні.
Так, підготовлено 627 інформаційних повідомлень з усіх напрямів прокурорської діяльності для висвітлення їх у регіональних й центральних засобах масової інформації.
Органами обласної прокуратури в умовах воєнного стану вживаються заходи, спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності роботи для забезпечення законності в області, реального усунення порушень, поновлення прав громадян та захисту інтересів держави.

кількість переглядів: 225