Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.05.2017

Деякі питання безоплатної правової допомоги

У зв’язку із прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу», державою гарантовано надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини та громадянина, їх захисту та відновлення у разі порушення, та запроваджено інститут правової допомоги, що полягає у наданні правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; забезпечення захисту особи від обвинувачення; надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Відповідно до ст. 15 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», суб'єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області (вул. Валова, 31, 4 поверх, м. Львів, 79008, Україна; контактний телефон: 0(800)21-31-03, факс:(032)236-74-95, електронна адреса: [email protected])
(інформація з веб-сайту: http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/contacts )
Окрім Регіонального центру працюють:
· Перший Львівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснює свою діяльність за адресою: м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71 кім. 505 (тел. 237-08-09, електронна адреса [email protected]), до його юрисдикції входять: Перемишлянський, Пустомитівський, Яворівський райони Львівської області, Галицький, Личаківський та Сихівський райони міста Львова;
· Другий Львівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Львів, вул. Винниченка, 30, телефон: (032) 255-65-71, електронна скринька [email protected]), до юрисдикції якого входять: Городоцький та Жовківський райони Львівської області, Залізничний, Шевченківський та Франківський райони міста Львова;
 
· Буський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги (м. Буськ, вул. Петрушевича, 8, телефон: (264) 2-11-12, електронна скринька [email protected]). Юрисдикція місцевого центру поширюється на: Бродівський, Буський, Золочівський, Кам'янка-Бузький, Радехівський райони Львівської області;
 
· Самбірський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги (м.Самбір, вул. І.Мазепи, 13, телефон: (0236)60-654, Електронна скринька [email protected]), юрисдикція якого поширюється на: місто Самбір, Мостиський, Самбірський район, Старосамбірський, Турківський райони Львівської області;
 
· Стрийський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги (м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1А, телефон: 099-774-34-15, 067-167-71-44, електронна скринька [email protected]), до юрисдикції якого входять: міста Борислав, Дрогобич, Моршин, Новий Розділ, Стрий, Трускавець, а також Дрогобицький, Миколаївський, Жидачівський, Сколівський, Стрийський райони Львівської області;
 
· Червоноградський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Червоноград, проспект Шевченка, 21, телефон: (03249) 3-11-33, електронна скринька [email protected]), до юрисдикції якого входять: місто Червоноград Сокальський район Львівської області.
Реалізовуючи надані чинним законодавством повноваження, Центр надає мешканцям м. Львова та Львівської області гарантовану державою вторинну правову допомогу та забезпечує доступ до наступних видів правових послуг:
- захист потерпілих і свідків у кримінальних провадженнях;
- здійснення представництва інтересів осіб у цивільних та адміністративних судових спорах;
- складання документів процесуального характеру.
 
Право на безоплатну правову допомогу, що надається Центром, мають наступні категорії громадян:
- малозабезпечені;
- інваліди;
- біженці та особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту;
- ветерани війни, учасники бойових дій, АТО;
- особи, які мають особливі заслуги;
- діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти;
- особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;
- особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності ;
- особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги;
- реабілітовані;
- особи, які є свідками/потерпілими у кримінальних провадженнях.
 
Крім цього, за необхідності, Центр надає усім особам, які перебувають під юрисдикцією України, скерування для отримання безоплатної первинної правової допомоги, яка відповідно до ст.7 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» включає надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, відповідно до ст. 8 вищевказаного Закону, є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи.
 
Більш детально ознайомитися з інформацією щодо роботи Центрів та Бюро, права на отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги Ви зможете на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області - http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/, у тому числі у рубриці «Безоплатна правова допомога: питання та відповіді» за посиланням http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/pravova-dopomoga/putannya-nd-vidpovidi .

 

 

кількість переглядів: 6861