Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2013

Борги із зарплати і податків, земельні правовідносини - найгостріші проблеми Львівщини, - прокурор

Рівень злочинності у Львівській області є одним з найнижчих у державі. Спостерігається зменшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів. Про це 19 лютого повідомив прокурор Львівської області Олег Василенко, який виступив з інформацією на сесії Львівської обласної ради.
Отож, відповідно до вимог статті 51-1 Закону України «Про прокуратуру» та п.36 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на відкритому пленарному засіданні Львівської обласної ради (за участі представників засобів масової інформації) прокурор Львівської області проінформував населення про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури. Про це повідомив прес-секретар прокурора Львівської області Мар'яна Гайовська
Розпочинаючи свій виступ прокурор Львівської області зазначив, що прокуратура Львівщини забезпечила виконання визначених Президентом України та Генеральним прокурором України пріоритетів діяльності правоохоронних органів, спрямованих на неухильне додержання вимог чинного законодавства, формування нових підходів до роботи та взаємодії.
За його словами, завдяки належному рівню координації дій правоохоронних органів області вдалося забезпечити додержання правопорядку при проведенні чемпіонату Європи з футболу, та забезпечити законність і правопорядок під час виборів народних депутатів України у жовтні минулого року.
Крім того, особливу увагу в діяльності органів прокуратури приділено реалізації на практиці положень нового Кримінального процесуального кодексу, головним критерієм якого є захист прав людини і громадянина, неможливості притягнення до відповідальності невинуватої особи, недопущення будь-яких незаконних дій збоку органів, які здійснюють кримінальне провадження та оперативно-розшукову діяльність, реального забезпечення принципу рівності і змагальності в кримінальному процесі, процесуальної незалежності суду і прокуратури.
Прокурор Львівської області стисло окреслив основні напрямки прокурорсько-слідчої діяльності та першочергові проблеми, над вирішенням яких повинні скоординовано працювати правоохоронні органи Львівщини та органи влади.
Як зазначив прокурор області, значну роботу органами прокуратури області проведено у сфері захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.
Зокрема, правозахисна діяльність органів прокуратурибула спрямована на вирішення найбільш важливих економічних, соціальних та екологічних проблем регіону.
«На Львівщині нині вкрай загострена проблема із виплатами заборгованої заробітної плати, погашенням заборгованостей із сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України та єдиного внеску», - підкреслив Олег Василенко.
За його словами, боргуже тривалий час стабілізувався на сумі 59 млн. грн., а також удвічі зросла недоїмка зі сплати єдиного соціального внеску, яка на даний час становить 86,4 млн. грн. Спостерігаєтьсяріст податкового боргу в порівнянні з початком року на 234 млн. грн. Загалом, розмір податкового боргу становить 1,6 млрд. грн.
Також прокурор Львівщини звернув увагу депутатів і на низку проблемних питань, що пов’язані із соціальним захистом пільгових категорій громадян-пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, безробітних, «чорнобильців», сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-інвалідів. За словами Олега Василенка: «Сфера охорони прав цих громадян – один з тих важливих напрямків правозахисної діяльності, який вимагає від органів прокуратури ще більш посиленої уваги».
Окрім того, пріоритетним у діяльності прокуратури залишається захист інтересів держави від злочинних посягань у бюджетній сфері, зокрема, під час здійснення закупівель бюджетним коштом товарів, робіт і послуг та ремонту доріг.
“Це ті явища, вирішення і подолання яких будуть пріоритетними у роботі як органів прокуратури, так і, органів влади та місцевого самоврядування на цей рік”,- наголосив прокурор Львівської області.
Суттєво активізовано діяльність органів прокуратури Львівщини щодо здійснення представництва інтересів громадян і держави в суді.
Так, за підсумками року прокурорами на захист інтересів громадян та держави до суду подано позовів на суму 239,4 млн. грн. Задоволено позовів на суму 174,5 млн. грн.
Проблемними та такими, що вимагають негайного прокурорського втручання, в області на даний час залишаються питання земельних правовідносин.
«Діяльність органів місцевого самоврядування на вказаному напрямі не відповідає вимогам Конституції, законодавства України, а також умовам сьогодення», - зауважив прокурор Львівської області.
Зокрема, донині органи місцевого самоврядування зволікають із встановленням меж населених пунктів, належним чином не затверджено меж земель природно-заповідного, водного, лісового фондів, зелених зон та земель рекреації, що призводить до незаконного розпорядження такими землями.
Водночас завдяки вжитим прокуратурою Львівської області заходам правозахисного та представницького характеру реально повернуто із незаконного користування 1 352 га земель вартістю 26 млн. грн., реально стягнуто за рішеннями судів 27,2 млн. грн., з яких до бюджету більше 2 млн. грн., в позасудовому та судовому порядку попереджено протиправне надання 1 131 га земель державної та комунальної власності вартістю 34,7 млн. грн.
Значнучастину свого виступу Олег Василенко присвятив темі злочинності в регіоні.
Зокрема, відзначив, що вжиті координаційні та наглядові заходи прокуратури Львівщини призвеладо певної стабілізації криміногенної обстановки в регіоні. Так, рівень злочинності по області є одним з найнижчих у державі. Спостерігається зменшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів.
Як і раніше, під суворим контролем прокуратури сфера протидії і запобігання корупційним злочинам.
“Одним з найважливіших пріоритетів, визначених Президентом держави та Генеральним прокурором України є боротьба з корупційними проявами, координуюча роль в якій покладена на органи прокуратури”, – зазначив прокурор Львівської області.
Відтак, завдяки вжитим організаційно-практичним заходам намітилась позитивна тенденція щодо підвищення ефективності протидії корупції. Порушено та скеровано до суду низку актуальних кримінальних справ стосовно високопосадовців, припинено ряд корупційних проявів в органах влади. Усього до суду скеровано 65 кримінальних справ та проваджень.
Значна увага правоохоронними органами приділялася боротьбі з адміністративно караними корупційними проявами.
Так, у 2012 році спеціально уповноваженими суб’єктами складено 85 протоколів про вчинення корупційних правопорушень , з яких 34 складено прокурорами.
Підвищено ефективність протидії правоохоронних органів проявам організованої злочинності.
Зокрема, порушено 10 кримінальних справ про злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями (9 – з ознаками організованих груп та та 1 – за ознакою злочинної організації), які скеровано в суд.
Намітилась позитивна тенденція щодо забезпечення відшкодування збитків у таких кримінальних справах. Так, злочинами вказаної категорії завдано збитків на суму 183 млн. грн. (проти 6 млн. грн. за відповідний період минулого року).Відшкодовано 99,4 млн. грн., що складає 54% (проти 5,8% за відповідний період 2011 року).
Зазнала переорієнтації робота слідчого апарату прокуратури Львівщини.
Так, слідчими прокуратури упродовж 2012 року закінчено розслідуванням 344 кримінальні справи.
Зокрема, до суду скеровано 181 кримінальну справу про злочини у сфері службової діяльності, 56 -про злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод громадян , 31- про злочини, вчинені у сфері земельних правовідносин, 28 - про злочини у бюджетній сфері, 24 – про злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, 10 – про злочини проти безпеки виробництва, 11 – проти правосуддя .
Наостанок Олег Василенко наголосив, що одним із ефективних елементів протидії злочинності є так званий принцип гласності роботиорганів прокуратури. У зв’язку з цим, прокурорами незмінночерез засоби масової інформациї інформується громадськість про результати їх діяльності.
Фото: sm.cominformua.com
 
http://galinfo.com.ua/news/127439.html
 

кількість переглядів: 2031