Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.04.2013

Внаслідок реагування прокуратури на Львівщині працівникам на 15 підприємствах виплачено 3 мільйони заборгованої зарплати

     Прокурорами встановлено, що керівники цілої низки суб”єктів господарюванння проігнорували вимоги Закону України “Про оплату праці” та не виплатили своїм працівникам заробітну плату, хоча їх послугами скористалися.
     Зокрема, до таких відносяться ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів», сума боргу з оплати праці  (1,9 млн.грн.), ПрАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» (2,6 млн.грн.), Львівська геологорозвідувальна експедиція ДП «Західукргеологія» (1,1 млн.грн.), ПАТ «Львівська вугільна компанія» (1,1 млн.грн), ТзОВ «Західтрансбуд» (966 тис.грн.), ПП «СЦ-Сервіс-Центр-Стрий» (880 тис.грн.), ПрАТ «Львів-Інтертуртранс» (417 тис.грн.)
     “Неприпустимо, коли посадові особи суб’єктів господарювання при наявності коштів на їх рахунках не виплачують заробітну плату своїм працівникам”,- наголосив прокурор Львівської області Олег Василенко.
     Загалом, упродовж року в даній сфері органами прокуратури Львівщини за наслідками наглядових перевірок розпочато 11 кримінальних  проваджень, за ст.175 КК України відносно суб’єктів господарювання, які допустили невиплату заробітної плати  на загальну суму 6,5 млн.грн.
     Поряд з тим, за процесуального керівництва прокуратури Львівської області органами внутрішніх справ проводиться досудове розслідування ще у 87 кримінальних правопорушеннях у цій сфері, що охоплює  суму боргу по виплаті заробітної плати на 15,7 млн. грн.
     “Кримінальні провадження за фактами умисної невиплати заробітної плати розпочато відносно усіх найбільших боржників, які входять у сферу нагляду органів прокуратури”,- констатував прокурор Львівської області.
     Водначас він наголосив, що норма ст. 175 КК України дозволяє звільнити керівника підприємства від кримінальної відповідальності в разі добровільної виплати ним заробітної плати найманим працівникам.
     “Окремі посадові особи уже скористалися цією нормою Закону та в ході досудового розслідування відшкодували більше одного мільйона гривень боргу по оплаті праці. Однак, відносно трьох керівників, які не використали цієї можливості вже складено обвинувальні акти та направлено в суд для притягнення їх до кримінальної відповідальності”,- зазначив Олег Василенко.
     Водночас, прокурорами на усунення порушень у сфері оплати праці внесено 37 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 22 посадові особи органів влади та місцевого самоврядування, в тому числі - 6 органів контролю. В інтересах працівників подано 116 заяв в порядку наказного провадження за наслідками розгляду яких майже 740 тисяч гривень уже реально стягнено для погашення заборгованої зарплати.
     Окрім цього, за документами прокурорського реагування працівникам підприємств виплачено 3 мільйони гривень заборгованої зарплати. Крім того, поставлено вимоги щодо погашення ще понад 2 мільйони гривень боргу по оплаті праці.
     Стан законності та проблемні питання  щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати в регіоні  прокуратурою Львівської області заплановано найближчим часом обговорити на міжвідомчій нараді. Для учсті у ній будуть запрошені керівники органів влади та  контролю, профспілкових організацій, представники найбільших підприємств, які систематично допускають заборгованість з виплати заробітної плати своїми працівникам.


     Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 75867