Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.10.2014

На Львівщині завдяки втручанню прокуратури громадянам виплачено 36,5 млн. грн. заборгованої заробітної плати

Про це йшлося на розширеному засіданні колегії прокуратури Львівської області з питань захисту конституційних прав громадян на оплату праці та повноти й своєчасності сплати страхових внесків та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.
 
У роботі колегії взяли участь очільники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих, правоохоронних органів, а також представники громадських організацій та керівники суб’єктів господарювання, які допустили значні зарплатні борги перед своїми підлеглими.
 
Учасниками засідання обговорено найгостріші соціальні проблеми в області, що обумовили негативні тенденції в окресленій сфері та порушення прав громадян на своєчасне отримання зароблених коштів. Зокрема, відзначено, що на цей час працівникам підприємств Львівщини заборговано понад 50 млн.грн.
 
При цьому, за словами прокурора Львівської області Миколи Гошовського, поряд з економічними чинниками, причинами зростання боргів із заробітної плати, як засвідчують прокурорські перевірки, є умисна її невиплата керівниками підприємств, використання отриманих доходів на інші цілі, а також великою мірою - відсутність належного контролю органів влади за діяльністю підпорядкованих суб'єктів господарювання та прорахунки під час використання своїх повноважень органами державного контролю.
 
Так, цьогоріч прокурорами цьогоріч внесено 78 подань, за результатами розгляду яких 19 посадовців, які не вживали вичерпних та ефективних заходів для вирішення проблеми погашення заборгованостей та відновлення порушених інтересів громадян.
 
«Не менш гострим залишається питання дотримання законодавства про пенсійне забезпечення. Борг платників податків зі сплати єдиного внеску системно зростає і вже становить 195,8 млн грн», - підкреслив прокурор області.
 
З метою усунення порушень на цьому напрямку органами прокуратури області було внесено 46 подань в органи контролю, за результатами розгляду яких 38 службовців притягнуто до відповідальності.
 
Водночас, упродовж поточного року за наслідками виявлених порушень закону у сфері оплати праці розпочато 18 кримінальних проваджень ,з яких 11 - уже скеровано до суду.
 
Перед працівниками погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 33,4 млн.грн.
 
Крім цього, ще 3,1 млн грн стягнуто на користь громадян за рішеннями судів, постановленими за результатами розгляду позовних заяв прокурорів.
 
Підсумовуючи обговорення проблеми, Микола Гошовський наголосив на необхідності суттєвої активізації діяльності органів прокуратури на вказаному напрямі. «Робота повинна бути системною та результативною, а реагування на порушення – комплексним застосуванням усіх наданих законом повноважень», - підкреслив прокурор області.
 
Відтак, за наслідками розширеного засідання колегії визначено комплекс заходів, спрямованих на забезпечення і зміцнення законності у вказаній сфері та визначено порядок взаємодії органів контролю.
 
 
 
 
 
                     Прес-служба прокуратури Львівської області
 
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 2560