Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2017

Органами прокуратури області активізовано роботу щодо захисту інтересів держави заходами представницького характеру

З початку року органами прокуратури області у бюджетній сфері подано позовів на суму понад 5 млн грн.

Для прикладу, в травні 2017 року рішенням господарського суду міста Києва задоволено позов заступника прокурора області в інтересах Моршинської міської ради до суб’єкта господарювання про визнання укладеним договору про пайову участь та стягнення 1,56 млн грн на розвиток інфраструктури міста Моршина.

З питань державної та комунальної власності прокурорами заявлено позовів на суму понад 209 млн грн.

Так, в березні 2017 року Львівським апеляційним господарським судом залишено без змін рішення суду першої інстанції про задоволення позову заступника прокурора області в інтересах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України до регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській областіпро скасування рішень щодо приватизації державного майна. Наразі прокуратура області наполягає в суді на витребуванні вказаного майна вартістю понад 166 млн грн в натурі у державну власність.

В земельній сфері органами прокуратури області заявлено позовів на 160 млн грн. При цьому, площа повернутих земель та земель, незаконне надання яких попереджено, становить 176 га.

На даний час на розгляді в суді апеляційної інстанції перебуває справа за позовом прокурора області в інтересах Кабінету Міністрів України про визнання недійсним розпорядження, яким з постійного користування Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України вилучено земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 62,25 га вартістю 94,8 млн грн, що відноситься до особливо цінних земель.

У сфері охорони навколишнього природного середовища, непоодинокими є випадки оскарження прокурорами в судовому порядку бездіяльності органів місцевого самоврядування з питань поводження з відходами.

Нагадаємо, що в січні 2017 року рішенням суду апеляційної інстанції визнано протиправною бездіяльність виконкому Львівської міської ради та міського голови міста Львова в частині незабезпечення закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону для розміщення твердих побутових відходів міста Львова, будівництва на ній заводу з їх переробки та сміттєсортувального комплексу, зобов’язання невідкладно вжити заходів щодо припинення вивезення ЛКП «Збиранка» твердих побутових відходів на полігон поблизу села Великі Грибовичі Жовківського району та його подальшої експлуатації.

У зв’язку із значним суспільним резонансом та актуальністю для Львівщини даного питання, реагували органи прокуратури області також на факти незаконного надання в користування значних масивів мисливських угідь.

Зокрема, до господарського суду міста Києва заявлено 5 позовів щодо визнання незаконними та скасування 5 рішень Львівської обласної ради із вищевказаних питань, а також визнання недійсними договорів про умови ведення мисливського господарства 5 організаціями приватної форми власності на території мисливських угідь площею 129 тис га, із яких лісові угіддя – 30,9 тис га, польові – 93,4 тис га, водно-болотні – 4,7 га. На даний час задоволено вже 4 позови щодо мисливських угідь загальною площею 93,8 тис га.

Всього, з початку року органами прокуратури області пред’явлено позовів на суму понад 341 млн грн. Судами області задоволено 136 позовів на суму 39,5 млн грн. У провадженні перебуває ще 336 позовних заяв прокурорів на суму понад 351 млн грн. Добровільно сплачено відповідачами в ході судового розгляду 1,6 млн грн.

Реально виконано рішень судів на суму 89,4 млн грн, що становить понад 60% від суми що підлягає стягненню. Активізації роботи на цьому напрямі сприяло внесення прокурорами 22 скарг на дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби в порядку відомчого контролю, які розглянуто та задоволено із вжиттям відповідних заходів.

В порядку представницької діяльності розпочато 61 кримінальне провадження.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 1784