Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2017

Прокуратура виявила порушення під час перебування у судах Львівщини затриманих, підсудних та засуджених осіб

До переліку судів із невідповідними умовами потрапили майже усі суди Львівщини, крім Трускавецького міського.

Умови, які не відповідають правилам санітарії та гігієни, функціонування лише однієї камери, у якій перебуває 4–5 осіб водночас, відсутність кімнат для конвою, санітарних вузлів.

І це неповний перелік порушень, виявлених прокуратурою під час перевірки, яка тривала упродовж вересня.

Крім цього, фактично у всіх міськрайонних судах області відсутні майданчики для заїзду спеціальних автомобілів та окремий вхід до судів для конвойних підрозділів Національної гвардії України і поліції.

Також, відсутнє належне освітлення, опалення і вентиляція, немає надійної системи охорони, яка передбачає встановлення засобів зв’язку та сигналізації. У сторонніх осіб є вільний доступ до підсудних у зали судових засідань. Все це може спричинити втечі чи інші надзвичайні події.

Зазначене суттєво порушує вимоги чинного законодавства і може трактуватись Європейським судом з прав людини як катування чи нелюдське поводження, те, що принижує гідність особи.

Відтак, з метою неухильного дотримання законодавства щодо роздільного тримання в’язнів різної категорії, порядку охорони та конвоювання і, найважливіше, конституційних прав затриманих, ув’язнених та засуджених осіб, прокуратурою області, 3 жовтня, скеровано до Державної судової адміністрації України у Львівській області лист задля вжиття заходів і усунення цих недоліків.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 2155