Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2021

Голос з-над Бугу. Тринадцять позовів на суму понад два мільйони

ТРИНАДЦЯТЬ ПОЗОВІВ НА СУМУ ПОНАД ДВА МІЛЬЙОНИ
У відповідності до Конституції України та За кону України «Про прокуратуру», Червоноградською місцевою прокуратурою в 2020 році вжито ряд заходів, спрямованих на зміцнення законності в межах району, у тому числі шляхом здійснення процесуаль ного керівництва у криміналь них провадженнях, підтримання публічного обвинувачення, представництва інтересів держави у судових органах, тощо.
Враховуючи динаміку та структуру кримінальних правопорушень на території району, завдяки вжитим заходам, у тому числі координаційного характеру, вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію. Наявні позитивні тенденції до зменшення окремих видів злочинів. Так, відсутні випадки умисних вбивств, розбоїв, спричинення умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.
Кількість кримінальних правопорушень проти громадської безпеки в порівнянні з 2019 роком зменшилась на 10% (з 10 до 9), в тому числі кримінальних правопорушень за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовина ми зменшилась на 14% (з 7 до 6). Кількість кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва зменшилась на 25% (з 8 до 6).
Зменшилась кількість кримінальних правопо рушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів з 22 до 12 (на 46%). Кількість кримінальних правопорушень проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та злочинів проти журналістів зменшилась на 47% (з 30 до 16).
Наявна позитивна тенденція щодо змен шення кількості кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг на 24% (з 29 до 22), з них службових підроблень – на 60% (з 20 до 8).
Зменшилась кількість незаконних заволодінь транспортними засобами на 14% (з 14 до 12), зокрема автомобілями на 80% (з 5 до 1). Окрім того, за 2020 рік зафіксовано два випадки вчинення кримінальних право порушень проти правосуддя, що на 85% менше ніж за відповідний період 2019 року (13 випадків). Наявна тенденція до зменшення на 34% кількості злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення (з 77 до 51).
Впродовж 2020 року за процесуального керівництва прокурорів Червоноградської місцевої прокуратури Сокальським відділенням поліції закінчено 738 кримінальних проваджень. До суду скеровано 172 обвинувальні акти. Упродовж минулого року до суду скеровано 4 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях у сфері корупційних кримінальних правопорушень, чотири – у бюджетній сфері, два – за фактами незаконної порубки лісу та один – у сфері земельних відносин.
В ході здійснення процесуального керівництва, прокурори надали слідчим близько 400 письмових вказівок щодо проведення необхідних слідчих та процесуальних дій у кримінальних провадженнях. Скасовано 75 незаконних постанов слідчих місцевого відділення поліції про закриття кримінальних проваджень. Виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 раніше не облікованих кримінальних правопорушень. До Червоноградської місцевої прокуратури надійшло 164 звернення громадян, з яких вирішено 96, 68 – скеровано до інших відомств для вирішення по суті.
Місцевою прокуратурою забезпечено реалізацію повноважень, визначених Законом України «Про запобігання корупції». Зокрема, за участі прокурорів Сокальським районним судом Львівської області розглянуто 16 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за наслідками чого до адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, серед яких: посадові особи органів виконавчої влади, головний інженер комунального підприємства, головний спеціаліст органу місцевого самоврядування, 4 колишніх працівники ДУ «Сокальська виправна колонія (№47)», 2 колишніх депутати сільських рад. Зазначені адміністративні правопорушення стосуються порушення вимог фінансового контролю, зокрема несвоєчасного подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП) та несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (ч. 2 ст. 172-6 КУпАП).
В порядку ст. 65 Закону України «Про запобі гання корупції» внесено подання про проведення службового розслідування та усунення порушень Закону.
У сфері нагляду за додержанням законів при вико нанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурорами внесено 10 документів реагування про усунення порушень чинного законодавства, за результатами розгляду яких 5 службових осіб відповідних органів та установ притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Місцевою прокуратурою в ході здійснення представницької діяльності пред’явлено 13 по зовів на захист інтересів держави у порядку ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» на суму понад 2 млн. грн. Задоволено 6 позовів прокурора на суму 1,9 млн. грн. Реально виконано судових рішень на суму шість мільйонів гривень.
Робота щодо зміцнення стану законності боротьби із злочинністю та проявами корупції на піднаглядній території триває.
 
Ярослав ГАРАСИМЧУК, перший заступник керівника Червоноградської місцевої прокуратури.
 

кількість переглядів: 726