Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.09.2023

Прокуратура в апеляції скасувала незаконну мирову угоду щодо земель енергетики

Західний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу прокурорів Львівської обласної прокуратури та скасував ухвалу про затвердження мирової угоди.

Встановлено, що між Стрийською міською радою та товариством було укладено договір оренди землі для будівництва сонячної електростанції.

Мова йде про ділянку загальною площею 60 га, яка відноситься до земель енергетики. Вона знаходяться за межами одного із сіл Стрийської територіальної громади.

Проте, впродовж тривалого часу орендар ухилявся від виконання зобов’язання за договором. Він систематично не сплачував орендну плату за користування земельною ділянкою.

Враховуючи порушення законодавства, прокуратура стала на захист інтересів держави та звернулася до суду з позовом. Прокурори вимагали розірвати договір оренди землі та стягнути 1,1 млн грн заборгованості по сплаті оренди.

Однак, міська рада уклала мирову угоду з відповідачем. В останній були продубльовано ті ж самі умови, що передбачені договором оренди та ніяких інших зобов’язань стосовно предмету спору.

Окрім цього, при укладенні цієї угоди не було враховано те, що у разі повторної несплати орендної плати, міська рада не зможе пред’явити її до примусового виконання.

Прокурори в апеляційному порядку довели, що угода укладена всупереч вимогам закону та її умови є невиконуваними.

Суд підтримав законність вимог прокурорів. Наразі позов скеровано до суду першої інстанції для продовження розгляду по суті.

 

Відділ інформаційної політики
Львівської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1540