Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.11.2023

Прокурори на захисті державних інтересів: відстояно статус пам’ятки костелу XVII століття на Львівщині

Прокурори Львівської обласної прокуратури активно використовують представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави та її культурних цінностей.

Завдяки принциповій позиції прокуратури вдалось запобігти незаконному вилученню з-під охорони держави пам’ятки архітектури місцевого значення.

Йдеться про костел XVII століття, який знаходиться в одному із селищ Львівського району. Загальна площа якого становить майже 600 м кв.

Прокурори встановили, що у 2019 році на аукціоні будівлю купив підприємець із Дніпра та зареєстрував право власності на майно.

Згодом, після дослідження історії костелу, Львівська обласна адміністрація видала розпорядження щодо цього об’єкту. Відповідно до якого внесли його до переліку об’єктів культурної спадщини.

Однак, власник храму з метою уникнення відповідальності за руйнування пам’ятки, ухиляється від укладення охоронного договору на вищевказаний об’єкт. А також він звернувся до суду з позовом щодо скасування розпорядження статусу пам’ятки.

Проте, прокурори стали на захист держави, вступили у справу та надали обґрунтовані доводи порушень вимог законодавства та інтересів держави. Суд погодився з позицією прокуратури та поставив рішення про відмову в задоволені позову.

Також вищевказане рішення прокуратура відстояла і в апеляційному суді.

На даний час прокуратура зобов’язує через суд підприємця укласти охоронний договір на костел. Судовий розгляд триває.

 

Відділ інформаційної політики
Львівської обласної прокуратури
кількість переглядів: 623