Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2024

Прокурори на захисті державних інтересів: Захист культурної спадщини на Львівщині

Коментують: начальник управління представництва інтересів держави в суді обласної прокуратури Анастасія Нестеренко, керівник Галицької окружної прокуратури м. Львова Ігор Ольшанецький, перший заступник керівника Стрийської окружної прокуратури Ігор Нагребний, міський голова міста Моршин Руслан Ільницький та керівник Яворівської окружної прокуратури Віталій Дубас.

Львівська обласна прокуратура веде систематичну роботу, спрямовану на збереження пам’яток культури, виготовлення відповідної технічної документації, в тому числі історико-архітектурних опорних планів. 

Історико-архітектурний опорний план — науково-проєктна документація, що фіксує нерухому культурну спадщину чи території, визначає стратегію збереження традиційного характеру середовища історичного міста. Їх затвердження убезпечує історично населені місця від хаотичної забудови. 

На законодавчому рівні Кабінетом Міністрів України затверджено список історичних населених місць, яких у Львівській області понад 50. Однак, всупереч законодавству, не у всіх них розроблено історико-архітектурні опорні плани. Це не могло залишитись поза увагою прокуратури.  

На виконання рішення суду розроблено історико-архітектурний опорний план Львова і Міністерство культури та інформаційної політики України 22 січня 2024 року підписало наказ про його затвердження. Наразі місто отримало важливий стратегічний документ для збереження нерухомої культурної та історичної спадщини, адже відтепер будь-яке будівництво, реконструкція чи реставрація у межах історичного ареалу також вимагатимуть низки додаткових погоджень проєктної документації у ще однієї інстанції – Мінкульту.

Також за результатами розгляду справ за позовами прокурорів виконано рішення судів і виготовлено історико-архітектурні опорні плани історично населених місць Стрия, Меденичі, Щирця, Івано-Франкове, Борислава.

Аналогічно виконано рішення суду за позовом прокурора та вжито заходів щодо розроблення науково-проектної документації з визначення меж історичного ареалу селища Івано-Франкове Яворівського району Львівщини, в тому числі і його історико-архітектурного опорного плану. 

На даний час вживаються заходи до забезпечення реального виконання судових рішень за позовами прокурорів про виготовлення та затвердження документації щодо міст Ходорів, Сокаль, Сколе, Моршин та селищ Краковець, Поморяни на Львівщині. 

Також заявлено аналогічні позови щодо розроблення і затвердження історико-архітектурних опорних планів історично населених місць у селищах Шкло та Немирів.

кількість переглядів: 486