Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.10.2023

Про діяльність органів Львівської обласної прокуратури

Впродовж 9 місяців поточного року органами обласної прокуратури реалізовано комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективне виконання передбачених законом функцій та завдань, вирішення проблемних для регіону питань.
 
Серед незмінних пріоритетів – протидія злочинам проти національної безпеки та боротьба з корупцією, вжиття дієвих заходів щодо вирішення проблемних питань задля досягнення реальних результатів, притягнення до кримінальної відповідальності усіх винних у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, виконання завдань кримінального провадження.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури регіональним органом безпеки розслідувалось 733 кримінальні провадження. За наслідками розслідування до суду скеровано 52 кримінальні провадження за фактами державної зради, 5 кримінальних проваджень – про колабораційну діяльність. Також до суду скеровано 48 обвинувальних актів за результатами досудового розслідування злочинів про участь в терористичних організаціях.
 
В полі зору органів правопорядку також були інші пріоритетні напрями діяльності. Зокрема, до суду скеровано 93 обвинувальні акти про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, 46 –у земельній та 236 – про вчинення кримінальних корупційних правопорушень.
 
Загалом упродовж 9 місяців поточного року прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у понад 77 тис. кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими та дізнавачами територіальних органів поліції, з яких закінчено 16 тис., до суду скеровано понад 5 тис. обвинувальних актів.
 
Забезпечено процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розслідуваних Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Львові. Зокрема, скеровано до суду для розгляду по суті 46 обвинувальних актів, з яких 11 щодо службових осіб митних органів, 14 – щодо працівників органів Національної поліції, 5 – щодо працівників лісової охорони, 6 – ДСНС, 5 – податкової служби, 2 – міграційної служби, 1 – виконавчої служби, 1 – Держгеокадастру.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури детективами ТУ БЕБ у Львівській області зі скеруванням до суду закінчено досудове розслідування у 21 кримінальному провадженні.
 
З метою забезпечення відшкодування завданої шкоди накладено арешт на рухоме та нерухоме майно обвинувачених на суму майже 100 млн грн.
 
Судами області за участю прокурорів розглянуто понад 5,5 тис. кримінальні провадження та справи у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки у понад 2,5 тис кримінальних провадженнях.
 
У сфері захисту прав і свобод дітей до суду скеровано 31 обвинувальний акт стосовно неповнолітніх та 6 клопотань про застосування до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру. 
 
Також за наслідками досудового розслідування до суду скеровано 98 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, де потерпілими були неповнолітні та 17 – про правопорушення, вчинені у сфері охорони дитинства.
 
Впродовж 9 місяців поточного року органами обласної прокуратури вживалися заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави в суді.
 
Так, подано до суду позовних заяв на суму 18,6 млрд грн. Судами задоволено 166 позовів на суму 3,2 млрд грн. За позовами прокурора повернуто та попереджено незаконне вибуття 4 тис. 184 га земель з державної чи комунальної власності. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 7,4 млрд грн.
 
Заходами прокурорського реагування досягнуто позитивних результатів у сфері земельних правовідносин. До суду подано 143 позовні заяви на загальну суму 17,5 млрд грн, повернуто до державної та комунальної власності 4184 га земель. Судами задоволено 79 позовів на суму 3 млрд грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 7,4 млрд грн.
 
З питань державної та комунальної власності упродовж 9 місяців 2023 року подано до суду 63 позовні заяви на загальну суму 889,5 млн грн. Судами задоволено 43 позови на суму 155,6 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 482 млн грн.
 
У бюджетній сфері подано до суду позовів на суму 315 млн грн. Судами задоволено 44 позови на суму 34 млн грн та забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 6 млн грн.
 
Одним з пріоритетних напрямів є вжиття координаційних та наглядових заходів щодо протидії та забезпечення ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів, а також судового захисту інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища.
 
Упродовж 9 місяців поточного року правоохоронними органами розпочато 272 кримінальні провадження проти довкілля. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 112 обвинувальних актів.
 
За ініціативи прокурорів  на потреби Збройних Сил України  забезпечено перерахування коштів, у тому числі застави, в сумі близько 2,7 млн грн. Також передано понад 785 тис. пачок тютюнових виробів та 77 тис. електронних сигарет, загальною вартістю більше 66 млн грн.
Відділ інформаційної політики 
Львівської обласної прокуратури 
 

кількість переглядів: 180