Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2024

Про діяльність органів Львівської обласної прокуратури

Впродовж  2023 року органами обласної прокуратури реалізовано комплекс організаційних, координаційних та практичних заходів з метою забезпечення ефективного виконання покладених законодавством функцій з урахуванням визначених пріоритетів в особливий період.
 
Основні зусилля правоохоронних органів регіону і надалі зосереджено на забезпеченні фіксації злочинів, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України, ефективності організації їх досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про такі кримінальні правопорушення.
 
Зважаючи на прикордонне розташування регіону, прокурорами приділялася увага фактам незаконного підроблення та використання документів, що надають право на безперешкодний перетин державного кордону військовозобов’язаним громадянам. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 465 обвинувальних актів.
 
Також зусилля правоохоронних органів були спрямовані на протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із ухиленням від призову на військову службу. Упродовж 2023 року скеровано до суду 140 обвинувальних актів про вчинення кримінальних правопорушень вказаної категорії.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури регіональним органом безпеки розслідувалось 840 кримінальних проваджень.
 
Також діяльність правоохоронних органів була зосереджена і на інших пріоритетних напрямах. Зокрема, до суду скеровано 99 обвинувальних актів про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, 48 –у земельній та 240 – про вчинення кримінальних корупційних правопорушень.
 
Загалом впродовж 2023 року прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у понад 86 тис. кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими та дізнавачами територіальних органів поліції, з яких закінчено майже 27 тис., до суду скеровано понад 6,5 тис. обвинувальних актів.
 
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму понад 440 млн грн, відшкодовано майже 59 млн грн, пред’явлено позови на 145 млн грн, накладено арешт на майно на суму 543 млн грн.
 
Забезпечено процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розслідуваних Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Львові. Зокрема, скеровано до суду для розгляду по суті 53 обвинувальні акти, з яких 14 щодо службових осіб митних органів, 17 – щодо працівників органів Національної поліції, 5 – щодо працівників лісової охорони, 6 – ДСНС, 5 – податкової служби, 2 – міграційної служби, 1 – виконавчої служби, 1 – Держгеокадастру.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури детективами ТУ БЕБ у Львівській області зі скеруванням до суду закінчено досудове розслідування у 26 кримінальних провадженнях.
 
В закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки в розмірі майже 40 млн грн, з яких відшкодовано 25 млн грн.
 
З метою забезпечення відшкодування завданої шкоди накладено арешт на рухоме та нерухоме майно обвинувачених на суму майже 106,5 млн грн.
 
Судами області за участю прокурорів розглянуто 6 339 кримінальних проваджень та справ у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки у 3 094 кримінальних провадженнях.
 
У сфері захисту прав і свобод дітей до суду скеровано 50 обвинувальних актів стосовно неповнолітніх та 7 клопотань про застосування до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру. 
 
Також за наслідками досудового розслідування до суду скеровано 138 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, де потерпілими були неповнолітні та 20 – про правопорушення, вчинені у сфері охорони дитинства.
 
Впродовж 2023 року органами обласної прокуратури вживалися заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави в суді.
 
Так, подано до суду позовних заяв на суму 19,1 млрд грн. Судами задоволено 204 позови на суму 7,8 млрд грн. За позовами прокурора повернуто та попереджено незаконне вибуття 4 тис. 221 га земель з державної чи комунальної власності. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 7,6 млрд грн.
 
Заходами прокурорського реагування досягнуто позитивних результатів  у сфері земельних правовідносин. До суду подано 173 позовні  заяви на загальну суму 17,8 млрд грн. Судами задоволено 96 позовів на суму 7,6 млрд грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 7,1 млрд грн.
 
Судами відкрито 23 провадження за позовами про конфіскацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 28,5 га вартістю 87,3 млн грн, належних особам з іноземним громадянством, які у встановленому порядку не відчужили таких впродовж визначеного строку.
 
З питань державної та комунальної власності упродовж 2023 року подано до суду позовні заяви на загальну суму понад 1 млрд грн. Судами задоволено 53 позови на суму 322,5 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 489,6 млн грн.
 
Так, за результатами вивчення законності використання захисних споруд цивільного захисту до судів подано 24 позови, з яких задоволено  20 щодо об’єктів площею майже 8500 кв. м, а ще в 5 справах провадження закрито у зв’язку з добровільним виконанням. У 6 справах судові рішення уже виконані.
 
У бюджетній сфері подано до суду позовів на суму понад 343 млн грн. Судами задоволено 61 позов на суму 67 млн грн та забезпечено реальне виконання судових рішень на суму майже 10 млн грн.
 
Одним з пріоритетних напрямів є вжиття координаційних та наглядових заходів щодо протидії та забезпечення ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів, а також забезпечення судового захисту інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища.
 
Упродовж 2023 року правоохоронними органами розпочато 319 кримінальних проваджень проти довкілля. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 126 обвинувальних актів.
 
Із числа закінчених кримінальних проваджень у 2023 році встановлено збитків на суму 26,7 млн грн, з яких під час досудового розслідування відшкодовано 11,4 млн грн, заявлено позовів на 14,7 млн грн, накладено арешт на майно на суму 38,2 млн грн.
 
У 2023 році судами у даній сфері відкрито 34 провадження за позовами прокурорів на загальну суму майже 530 млн грн.
 
Прокурорами органів обласної прокуратури забезпечено участь у розгляді судами 51 справи за результатами складених уповноваженими особами Національної поліції України та Національного агентства з питань запобігання корупції протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Судами до відповідальності із накладенням адміністративного стягнення у виді штрафу в сумі 189 тис. грн за вчинені правопорушення притягнуто винних осіб.
 
За ініціативи прокурорів на потреби Збройних Сил України та інших військових формувань майна і грошових коштів, вилучених під час досудового розслідування кримінальних проваджень.
 
Так, упродовж 2023 року забезпечено перерахування коштів, у тому числі застави, в сумі близько 2,7 млн грн, передано 7 автомобілів, 1 причіп, 4 БПЛА, понад 785 тис. пачок тютюнових виробів та 77 тис. електронних сигарет, загальною вартістю більше 66 млн грн, які були визнані речовими доказами у кримінальних провадженнях.
 
Більше того, на потреби Херсонської та Миколаївської ОВА передано лікарські засоби та предмети особистої гігієни, а також значну кількість одягу, у тому числі дитячого, які вилучені в ході досудового розслідування кримінальних проваджень.
Відділ інформаційної політики 
Львівської обласної прокуратури 
 

кількість переглядів: 233