Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2024

В обласній прокуратурі пройшов семінар щодо захисту інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини

У Львівській обласній прокуратурі проведено семінар для керівників, заступників керівників окружних прокуратур та працівників прокуратур на тему: «Організація представництва інтересів держави в суді  у сфері захисту культурної спадщини».

Захист об’єктів культурної спадщини є пріоритетним напрямом прокурорської діяльності, а тому,  він має бути  своєчасним та дієвим. Прокурори в межах своїх представницьких повноважень, відповідно до ст. 131-1 Конституції України та ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», повинні реагувати на кожен факт порушення інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини та усувати їх у судовому порядку.

Збережена та належним чином репрезентована культурна спадщина – джерело зростання та розвитку народу, формування його спільної історичної пам’яті, української ідентичності, встановлення зв’язку минулого із сьогоденням.Держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність.

На семінарі обговорили найбільш характерні для Львівщини порушення та заходи реагування на їх усунення: укладення охоронних договорів, виготовлення історико-архітектурних опорних планів, розірвання договорів купівлі-продажу пам’яток архітектури, тощо.

Учасники семінару обговорили актуальні питання на цьому напрямі, судову практику, поділилися досвідом роботи, окреслили проблеми та шляхи їх вирішення.

Доповідачі та учасники семінару звернули увагу, що культурна спадщина Львівщини є однією з найбільших і найбагатших у Європі, а в умовах становлення української держави, її активної інтеграції до європейського та світового співтовариства значно посилився інтерес до історичного минулого, подій, що мали місце на  теренах області.

Окремо звернули увагу на особливості захисту в суді порушених інтересів держави щодо використання земель історико-культурного призначення та приділили увагу такому об’єкту захисту держави як пам’ятки археології.

Участь у роботі семінару прийняла директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації – головний архітектор області – Олена ВАСИЛЬКО.

 

Відділ інформаційної політики

Львівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 195