Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.09.2020

Львів’яни матимуть змогу вирішити кримінальні справи у мирний спосіб

Про це стало відомо за результатами Семінару щодо впровадження відновного правосуддя (ВП) в Україні, який завершився минулого тижня у Києві.
На заході учасники з п’яти пілотних регіонів обговорили можливості використання відновного правосуддя, зокрема медіації, для вирішення кримінальних справ у мирний спосіб. Семінар відбувся в рамках однойменного проєкту, який виконується ГО «Інститут миру і порозуміння» (ІМіП) у партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF) та регіонального партнера ГО “Львівський центр медіації” (м. Львів). 
Участь у семінарі взяли медіатори, судді та прокурори з п’яти пілотних областей України, де впроваджується проєкт: Львівської, Одеської, Миколаївської, Харківської і Луганської. Зокрема, учасниками стали і представники Львівщини: суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Лілія Гарасимків; суддя Яворівського районного суду Львівської області Юрій Колтун; в.о. начальника відділу організаційного та правового забезпечення прокуратури Львівської області Данило Антощак; медіаторка, представниця “Львівського центру медіації” Ірина Федорич.
Учасники семінару обмінялися досвідом та спільно поміркували над перевагами та можливостями відновного правосуддя (і його найпоширенішої форми - медіації) як для потерпілих і правопорушників, так і для судової системи та суспільства загалом. Окрім того, вони поділилися подальшими кроками щодо впровадження відновного правосуддя у своїх регіонах. 
«Відновне правосуддя – це, в першу чергу, вирішення конфлікту між сторонами за допомогою спеціально підготовлених осіб – медіаторів. І це сприяння зменшенню  вчинених кримінальних правопорушень. Адже відбувається діалог, з правопорушниками спілкуються – і люди усвідомлюють, що вони вчинили», - розказала суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Лілія Гарасимків. «Для судів це є спрощений порядок розгляду кримінальних справ, є підстави для закриття кримінальних проваджень, що, в свою чергу, також є позитивним вирішенням справи», - додала вона.
За словами пані Лілії, на сьогоднішній день вже підписано Меморандум між Дрогобицьким міськрайонним судом і Львівським центром медіації (Меморандум про співпрацю також підписано з Яворівським районним судом Львівської обл. - ред.) і є плани щодо впровадження відновного правосуддя. «В свою чергу, я буду намагатися на практиці застосовувати відновне правосуддя, інформувати сторони кримінального процесу про те, що існує такий центр медіації, куди люди мають право і можуть звернутися за допомогою. Також, певно, будуть спільні наради, семінари за участю адвокатів, прокурорів, де будемо доводити до відома населення і представників правових систем про те, що таке існує», - розповіла Лілія Гарасимків.
В свою чергу, в.о. начальника відділу організаційного та правового забезпечення прокуратури Львівської області Данило Антощак зазначив, що відновне правосуддя - це новий інструмент розв’язання конфліктів у кримінальному процесі, який корисний тим, що дає змогу  двом сторонам примиритися. «Важливо не засудити людину, а щоб вона сама зрозуміла, що вчиняє неправильно. Вона може оступитися, але має усвідомити, що це погано і чому важливо не робити такого в подальшому. А потерпіла сторона, в силу досягнення домовленостей з іншою стороною стосовно виправлення шкоди, має бути як матеріально, так і морально задоволена. У відновному правосудді важливо не покарати, а щоб було зручно обом сторонам. Воно дає другий шанс», - розказав Данило Антощак.
Він підкреслив, що для прокуратури впровадження відновного правосуддя є важливим і на сьогоднішній день вже підписаний Меморандум про співпрацю між Львівською обласною прокуратурою та Львівським центром медіації. «Зараз відбуваються процеси євроінтеграції. І прокуратура є одним із конституційних органів, які відповідають за правоохоронну систему. Відновне  правосуддя дає змогу дати людям змогу примиритися і йти по європейських стандартах гуманного суспільства», - підсумував в.о. начальника відділу організаційного та правового забезпечення прокуратури Львівської області.
Нагадаємо, що медіація між потерпілим і правопорушником (медіація у кримінальних справах) – це програма відновного правосуддя, в якій потерпілий і правопорушник і, якщо доцільно, інші особи, на яких вплинула ця ситуація, разом беруть активну участь у визначенні наслідків правопорушення та шляхів їх виправлення за допомогою спеціально підготовленої та неупередженої сторони – медіатора. 
15 липня цього року проєкт закону України «Про медіацію» (№ 3504 від 19 травня 2020 року) прийнято Верховною Радою України у першому читанні за основу відповідно до рекомендації Комітету з питань правової політики. Цим законом в Україні на законодавчому рівні передбачається закріплення інституту медіації як механізму досудового й позасудового вирішення спорів – сімейних, ділових та кримінальних. 
Вже зараз в Україні працює онлайн-ресурс rj.org.ua, який пропонує скористатися медіацією між потерпілим і правопорушником жителям шести пілотних областей України, а саме Миколаївської, Одеської, Харківської, Івано-Франківської, Львівської та Луганської. Послуга є конфіденційною і безкоштовною, оскільки відбувається в рамках проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні».

кількість переглядів: 1201